Laptop-Tamiri
Laptop-Tamiri

HER MARKA MODEL LAPTOP TEKNİK SERVİS  HİZMETİNİ VERİYORUZ..

                            BİZE ULAŞIN: 0212 543 49 51    ÜCRETSİZ ARIZA TESPİT YAPIYORUZ…!!!

  • NOTEBOOK PARÇALARI HAKKINDA GENEL BİLGİLER

    NOTEBOOK AC ADAPTÖR ( AC ADAPTER / ŞARJ CİHAZI / ADAPTÖR ) HAKKINDA GENEL BİLGİLER

    Notebook AC adaptör; şebekeden aldığı AC besleme değerlerini notebookun DC çalışma değerlerine çeviren bir komponenttir. Adaptörün gücünü, çıkış gerilim (Volt) ve akım (Amper) değerlerinin çarpımı ile elde edilen Watt (W) birimi ifade eder (Örnek: 19V 3.6A bir adaptör, 19V x 3.6A = 64.9W). Adaptörün çıkış (Output) Volt ve Amper değerleri adaptörün üzerinde genellikle yazılı olur. Bu değerler aynı zamanda notebookun arkasında da giriş değerleri (Input) olarak genellikle yazılı olur.
    Adaptör talebinde bulunacağınız notebookun orijinal adaptörünün parça kodunu (adaptörün üzerinde yazılı olur) ya da Volt ve Amper değerlerini bilmiyorsanız notebookun arkasında yazan Volt ve Amper değerlerine (input), ya da orijinal adaptörünüzün üzerinde yazan Volt ve Amper değerlerine (output) bakıp listeden uygun ürünü bulunuz.
    Listedeki tüm adaptörlerin, belirtilen değerlere göre +/- 1 Volt ve +0.5 Amper desteği olduğunu dikkate alınız. Adaptörün Amper değerinin notebookun Amper değerinden yüksek olmasının notebookunuza bir zararı yoktur. Ancak adaptörün Voltaj değeri notebookun Voltaj değerinden min. +/- 2 Volt sapma gösterirse notebookunuz zarar görebilir. Adaptörün Amper değeri notebookun Amper değerinden -1 Amper sapma gösterirse notebook zarar görmez ancak bataryanın şarj olması mümkün olmayabilir veya adaptör aşırı ısınıp yanabilir.
    Örnekler:
    1) 19V 3.6A ile çalışan bir notebook için:
    19V 2.5A adaptör uygun değildir. Batarya şarjı zorlaşır ve adaptör aşırı ısınır.
    24V xxA adaptör uygun değildir. Yüksek voltajdan dolayı anakart zarar görebilir.
    16V xxA adaptör uygun değildir. Düşük voltaj anakarttaki devreleri bozabilir.
    18V 3.6A adaptör uygundur. Ciddi bir problem teşkil etmez.
    20V 3.6A adaptör uygundur. Ciddi bir problem teşkil etmez.
    19V 4.7A adaptör uygundur. Doğru değerlerde orijinal bir adaptör bile çalışırken belirli bir ısı üretir! Ancak 4.7A adaptör daha az ısınır, çok daha güvenlidir.
    19V 6.3A adaptör uygundur (ebatları ve fiyatı rahatsızlık vermez ise!). Amper değeri yükseldikçe adaptör ebatları büyür, fiyatı artar!
    2) 19V 6.3A ile çalışan bir notebook için:
    16V xxA adaptör uygun değildir. Düşük voltaj anakarta zarar verebilir.
    24V xxA adaptör uygun değildir. Yüksek voltaj anakarta zarar verebilir.
    19V 3.6A adaptör uygun değildir. Kısa süre sonra aşırı ısınıp yanabilir.
    19V 4.7A adaptör uygun değildir. Batarya şarjı zorlaşır, uzun süre dayanabilir ancak sonuçta aşırı ısınıp yanabilir.
    Örnekler benzer mantıkla çoğaltılabilir.
    Listedeki tüm adaptörler belirli bir kalite standardındadır ve doğru adaptör seçildiği takdirde güvenle kullanılabilirler. Kalitesiz ve doğru değerlerde olmayan adaptörler notebookunuza telafisi mümkün olmayan zararlar verebilir. Servisimize gelen arızalı notebooklar arasında; hatalı veya kalitesiz adaptör kullanımı ile anakartı zarar gören veya adaptör takılı iken notebookun dengesiz hareket ettirilmesi ile hem adaptör çıkış uç kısmının hem de notebook anakartının zarar gördüğü cihazlar oldukça fazladır.
    Dikkat! : Bazı kullanıcılar adaptörleri bozulduğunda adaptörü tamir etmeye/ettirmeye çalışırlar. Power ve çıkış kablolarındaki kopukluklar ve çıkış uç kısmındaki deformasyonlar haricindeki, adaptörün devre kısmı ile ilgili arızalar orijinal elektronik parçalar kullanılmadan tamir edilmeye çalışıldığında, tamir gören adaptör genellikle tekrar sorun üretir. Bu durum notebook için oldukça tehlikelidir. Bu yüzden adaptörün devre bölümü arızalandığında mümkün ise yenisini almanızı öneririz..
    NOTEBOOK ANAKART ( MAINBOARD, MOTHERBOARD / SYSTEM BOARD / SYS BOARD ) HAKKINDA GENEL BİLGİLER
    Anakart notebookun vazgeçilmez parçasıdır. Bütün diğer donanımı kontrol eden, yöneten, birimler arası irtibatı sağlayan yapıdır. Üzerindeki veriyolları (yatay dilimlenmiş katlar şeklinde) ve devreler/bga ve smd chipler anakartın en kritik bölgeleridir. Notebook arızalarının çok önemli bir kısmı anakart kaynaklıdır. Anakartlarda oluşabilen arızalar aşağıdaki şekilde özetlenebilir:
    1) Adaptör ve çeşitli voltaj problemleri nedeniyle besleme devresinde oluşan hasarlar
    2) Elektronik komponent (entegre, diyot, direnç, kondansatör, osilatör, mosfet, transistör vs) ömrü ve kalitesine bağlı olarak zaman içerisinde oluşan arızalar
    3) Sistem entegre ve chiplerinde çeşitli sebeplerle oluşan problemler
    4) Adaptör veya batarya kaynaklı, batarya şarj devrelerinde oluşan arızalar
    5) I/O (Input/Output) birimlerinde (Usb, Rs232, Vga-Out, Pcmcia vs) veya bunları kontrol eden devrelerde oluşan arızalar
    6) İç bağlantı noktaları, portlar, soketler gibi hem mekanik hem elektronik özellikleri olan bölgelerde oluşan arızalar
    7) Lcd açma-kapama hareketleri, dış darbe/düşme, tutma/yerinden kaldırma/hareket ettirme/taşıma/ısınma gibi mekanik sebeplere bağlı olarak anakart üzerindeki bga ve smd chiplerin (system, vga vs) bağlantı noktalarının anakart ile temasında meydana gelen sorunlar veya anakart veriyolları ve tüm elektronik komponent bağlantı noktalarında oluşabilen çatlaklar sebebiyle ortaya çıkan arızalar
    8) Sıvı teması sonucunda oluşan yanma, korozyon ve çürümeye bağlı arızalar
    9) Adaptör bağlantı noktasında kullanım hatası sebebiyle oluşan kopma/kırılma/ark ve temassızlıklara bağlı arızalar (çok sık rastlanan bir arıza türü)
    Dikkat!
    Listeyi uzatmak mümkündür ancak anakart kaynaklı arızaların şekli ne olursa olsun; profesyonel olmayan, bilinçsiz ve acemi ellerde anakartınızın eskisinden daha da kötü hale gelmesine izin vermeyiniz! Servisimize gelen anakart arızalarının yaklaşık olarak yarısı daha önce bilinçsizce müdahale görmüş ve arızanın boyutları içinden çıkılamaz hale gelmiş durumdadır. Bu tür arızalı anakartların yaklaşık olarak yarısını geri kazanmak mümkün olmamakta, anakart değişimi zaruri hale gelmekte ve yeni bir anakartın temin edilemediği durumlarda notebook hurdaya çıkmaktadır.

    Dikkat!
    Bga chip problemlerinde, anakarta temasında problem olan chipe kalitesiz flux kullanarak sıcak hava tabancası ısı uygulamayınız! Bu işlem sonrasında geçici olarak problem ortadan kalkabilir ancak çok kısa bir süre sonra aynı problemin nüksedeceğinden emin olunuz! Bga chiplerin alt kısmında bulunan ve anakart ile teması sağlayan bağlantı noktalarında bu işlem sonucunda geri dönülemeyecek şekilde hasarlar oluşur. Bga chiplerde bulunan lehim toplarına yaklaşık olarak maksimum 3 kez eritme/lehimleme işlemi uygulanabilir, daha fazlasında lehimler özelliklerini yitirirler ve chipin veya anakartın tümüyle değiştirilmesi gerekebilir. Bu eritme ve lehimleme işlemlerinin, belirli bir zaman aralığında ve belirli sürelerde belirli ısı derecelerinden geçirilerek yapılması gerekir, aksi takdirde lehimler sağlıklı olmayacak ve ilk çalışma ile birlikte hızla soğuk lehimler, çatlaklar oluşacaktır. Sıcak hava tabancası kullanılarak el ile yapılan bir işlemde sağlıklı lehimleme açısından hayati önem taşıyan zaman ve ısı değerlerine bağlı kalabilmek mümkün değildir. Servisimizde bu gibi arızaların tamiri için mikrodalga ile lehimleme yapılan (sıcak hava ile yapılan müdahalelerde anakartın diğer bölgelerinin zarar görme riski yüksektir) Alman Ersa IR-550A Bga Rework Station kullanmaktayız ve chipe daha önce müdahale edilmemiş ise %90 oranında başarı sağlamaktayız.
    Notebook anakartları için belirleyici özellikler notebookun marka/modeli ve anakartın üretici ürün kodudur. Her anakart her cpuyu desteklemez bu sebeple notebookun kullandığı işlemci de anakart açısından önemlidir. Listelerimizde arama yaparken bu hususu dikkate alınız.
    NOTEBOOK CD-DVD-RW ( CD-ROM / DVD-ROM / CDRW / CDRW-DVD COMBO / DVDRW MULTIDRIVE / OPTİK SÜRÜCÜ ) HAKKINDA GENEL BİLGİLER
    Cd-Rom, Dvd-Rom gibi sürücüler genel olarak optik sürücü şeklinde adlandırılır. Notebooklar için belli başlı internal (dahili/notebookun içerisinde bulunan) optik sürücüler şunlardır:
    1) Cd-Rom : Sadece cd okur. Okuma hızı belirleyicidir.
    2) Dvd-Rom : Dvd ve cd okur. Okuma hızı belirleyicidir.
    3) CdRw : Cd okur ve cd yazar. Okuma ve yazma hızı belirleyicidir.
    4) CdRw-Dvd Combo : Cd ve dvd okur, cd yazar. Okuma, yazma ve yeniden yazma hızları belirleyicidir.
    5) Dvd+R/Rw-CdRw Multidrive : Cd ve dvd okur, cd ve dvd yazar. Okuma, yazma ve yeniden yazma hızları belirleyicidir.
    6) Dvd±R/Rw-CdRw Multidrive : Cd ve dvd okur, cd ve double layer dvd yazar. Okuma, yazma ve yeniden yazma hızları belirleyicidir.
    External (harici) optik sürücüler ise usb, pcmcia veya özel bağlantı noktası kullanarak notebooka bağlanırlar ve yukarıda belirtilen özelliklere sahip olan modelleri mevcuttur.

    Optik sürücülerde sıklıkla görülen problemler :

    1) Optik problemler: Cd veya dvd okumama, cd veya dvdyi bazen okuyup bazen okuyamama, cd veya dvd seçme, kopya cd veya dvd okumama, cd veya dvd yazamama, bazen yazıp bazen yazamama vs.. Bu tür problemler genellikle okuyucu veya yazıcı kafa ile ilgilidir. Kafayı kolonyalı bir pamuk veya yumuşak bez ile temizlemek veya kafa ayarı yapmak bazen sürücüde iyileşme sağlayabilir. Ancak bu iyileşme genellikle geçicidir çünkü optik ürünlerdeki okuyucu ve yazıcı kafaların belli bir kullanım sayıları vardır ve bu sayı aşıldığında problemler üretmeleri normaldir. Böyle bir durumda en iyi çözüm yeni bir optik sürücü temin etmektir.

    2) Mekanik problemler : Sürücü üzerindeki kapak açma düğmesinin çalışmaması, kapağın düzgün açılmaması, açıldığında kapanmaması, iç iletken filmlerin kopması/yırtılması, dış darbe kaynaklı mekanik problemler vs.. Tamiri çok zahmetlidir, yeni bir sürücü temin etmek maliyet açısından da daha mantıklıdır.
    3) Elektronik problemler : Notebookun optik sürücüyü algılayamaması (notebook anakartı sağlam olmak kaydıyla), optik sürücünün dengesiz ve mantıksız davranışlar göstermesi vs.. Sürücü içerisindeki elektronik kart veya diğer elektronik aksam ile ilgilidir, tamiri zahmetlidir, yeni bir sürücü temin etmek daha mantıklıdır.
    Optik sürücü değişikliği yapılmak istendiğinde iki seçenek vardır:
    1) O notebook için dizayn edilmiş orijinal sürücü satın alarak (yüksek maliyet!) tak-çıkar şeklinde veya bir miktar işçilik ile sürücüyü değiştirmek.
    2) Farklı bir sürücüyü notebooka adapte etmek ki bu yöntem maliyet açısından çok daha uygundur.
    Herhangi bir notebook optik sürücüsünü, herhangi bir notebooka adapte etmek için şunlara dikkat ediniz:
    1) Genellikle tüm notebook optik sürücüleri ince yapıdadır (slim type). Tasarımı itibariyle çok daha ince yapıda (superslim type) sürücü kullanan notebooklar da vardır. Bu sebeple adaptasyon için ilk şart, sürücülerin aynı tipte olmasıdır.
    2) Birçok notebookta optik sürücünün notebook gövdesine sabitlenmesi ve notebook anakartına bağlanmasına yarayan aparatlar kullanılır. Bunlar; sürücü gövdesine vidalanan metal ve plastik aparatlar ve sürücü ile anakartı birbirine bağlayan ve bir tarafı sürücüye diğer tarafı da anakarta soketlerle bağlanan kart şeklindeki adaptörlerdir. Bunların tamamı caddy olarak adlandırılacaktır. Notebook üzerindeki eski sürücüye ait caddy yeni sürücüye monte edilmek suretiyle gerekli mekanik adaptasyon sağlanır. Caddy kullanmayan modeller için sorun yoktur ancak caddy kullanan tüm modellerde adaptasyon için bu aparatların bulunması şarttır, yok ise temin edilmesi gerekir. Temin edilemez ise orijinal sürücü almaktan başka şans yoktur (Orijinal sürücülerde caddy sürücü ile birlikte, sürücüye monte edilmiş halde gelir).
    3) Değiştirilecek olan eski sürücü ile yeni sürücünün arka taraflarında sol kenarda bulunan soket pin yapıları (caddy adaptör çıkışı ile karıştırmayınız) aynı tipte olmalıdır. İki tip sürücü soketi vardır:
    A tipi : En sık kullanılan soket tipidir. Aksi belirtilmedikçe listelerimizdeki tüm sürücüler bu yapıdadır.
    B tipi : Nadiren bazı notebook modellerinde kullanılır (genellikle 2005 ten sonra üretilen Ibm notebooklarda)

    4) Notebooka monte edilecek olan yeni sürücünün ön plastik kapağı (panel) renk, ebat ve biçim yönünden notebooka uygun olmalıdır. Bu uyumluluk için iki seçenek vardır:
    a) Eski sürücünün paneli yeni sürücüye uyumlu ise panel değişikliği yapılarak gerekli adaptasyon sağlanır. Bu uyumu anlayabilmek için, her iki sürücüyü üst üste koyarak panel açma düğmelerinin ve yine panel üzerindeki manuel panel açma yuvasının (delik) birebir aynı pozisyonlarda olup olmadığını kontrol ediniz (var ise ledlerin pozisyonları bu noktada önemli değildir). Bu iki kontrol noktası birebir aynı hizalarda ve pozisyonda ise manuel panel açma yuvalarına (delik) bir topluiğne sokup hafifçe iterek ön kapakları açınız. Panel montaj noktaları ve varsa vida pozisyonlarını kontrol ediniz. Panel yapıları her yönü ile aynı ise eski sürücünün panelini dikkatlice sökerek yeni sürücüye monte ediniz.
    Aşağıdaki resimde, panelleri farklı yapıda ancak birbirine uyumlu iki optik sürücü bulunmaktadır. Panel üzerindeki düğme ve deliklerin pozisyonları aynıdır:
    b) Her iki sürücü arasında panel uyumu yok ise ve yeni sürücünün paneli notebooktaki yuvasına göre daha geniş veya uzun ise gerekli bölgelerden eğelenerek veya kesilerek notebooka uygun ebatlara çekilir. Renk ve biçim farklılığı problem edilmez (panel kalınlığından dolayı ön kapak tam hizada, içeride veya dışarıda kalabilir, sürücünün sağlıklı çalışmasına engel değildir).
    5) Bazı notebook modellerinde mevcut sürücü özel bir yapıda kullanılır (Toshiba, Casper, Asus gibi notebookların birçok modelinde). Biz bunları sürücü seçen notebooklar olarak adlandırırız. Birçok notebook modeli hddyi master, sürücüyü ise slave olarak algılar. Bu notebooklarda ise sürücü master, hdd ise slave olarak algılanır. Bunu sağlayan, kullanılan sürücünün epromundaki özel yazılımdır ve -bizce- amacı diğer herhangi bir sürücünün notebooka adaptasyonunu zorlaştırmak ve -herhangi bir mahsuru olmamasına rağmen- orijinal olmayan sürücü kullanılmasını engellemektir. Bu sebeple bu notebooklara farklı modelde bir sürücü monte edildiğinde IDE1 Error, açılış yapamama, hddyi algılayamama gibi problemler üretirler. Bu durumu aşmak için bazı modellerde hddye jumper monte ederek master-slave ayarını manuel yapmak işe yarayabilir ancak tamamında değil! Bir diğer çözüm ise master-slave-auto ayarlı sürücü kullanmaktır. Bu da mümkün değil ise yapılacak tek şey aynı marka/model ve rom versiyonları aynı olan başka bir sürücü kullanmaktır ki bu da orijinal sürücü temin etmek anlamına gelir.
    Temin etmek istediğiniz sürücüyü listelerimizde öncelikle sürücü marka/modeli bazında arayınız. Bu işlem adaptasyonda kolaylık sağlayacaktır. Upgrade söz konusu ise (örneğin cdrw-dvd combo çıkarılarak yerine dvdrw multidrive monte edilecek ise) ürün resimlerinde panel kısmını yukarıda belirtilen hususlar dahilinde inceleyiniz. Notebookunuzu servisimize gönderdiğiniz takdirde seçeceğiniz/en uygun sürücü cihazınıza monte edilecektir.
    NOTEBOOK CPU ( İŞLEMCİ ) HAKKINDA GENEL BİLGİLER
    Notebook cpular Amd ve Intel tabanlı olarak oldukça çeşitlilik arz etmektedirler. Tek başlarına sökülüp-takılabilen modül şeklinde olabilecekleri gibi anakart üzerinde sabitlenmiş (onboard) veya daha komplike halde sökülüp-takılabilen kart şeklinde de olabilirler. Notebook cpular da diğer cpular gibi çalışırken belirli bir enerji harcarlar ve ısınırlar. Ancak cihaz içerisindeki fan ve soğutma sistemi sayesinde bizler bu ısıyı dışarıdan fazlaca hissetmeyiz. Dolayısıyla alt kasa bölümü aşırı derecede ısınan notebooklarda fan ya da soğutma sistemi problemleri olması muhtemeldir. Çalışırken ısınma şiddetine göre cpular sırasıyla; Amd cpular, Intel desktop cpular ve Intel mobile cpulardır. Amd cpular yapıları itibariyle diğer cpulara oranla daha fazla ısınırlar, bu yüzden Amd işlemci kullanan notebooklarda soğutma sistemi çok daha güçlü olarak imal edilir. Intel desktop cpular da (klasik pc işlemcisi) fazlaca ısınırlar ancak Intel Mobile cpular çalışırken daha az enerji harcayıp daha az ısınırlar.
    Notebook cpularının arızalanma sebepleri; genellikle anakart üzerinden gelen voltaj dengesizliği, iç yapıdan kaynaklanan kısa devreler veya soğutma sistemi arızalarıdır. Soğutma sistemi problemli olduğunda işlemci kendisini korumak amacıyla otomatik olarak enerjiyi keser ve notebook kapanır. Ancak bazı durumlarda işlemcinin enerjiyi kesmesine imkan kalmayabilir ve cpu yanabilir. Notebooka elektrik geliyor, power on yapıldığında led ışıklar da yanıyor ancak notebook açılış yapamıyorsa muhtemel arızalı komponentlerden biri de cpudur.
    Intel notebook cpu çeşitleri:
    1) MMC-1 P2 Cpu
    2) MMC-2 P2 ve P3 Cpu
    3) Desktop P1, MMX, Celeron, P3 ve P4 Cpu
    4) Mobile P2, Celeron, P3, P4 Cpu
    5) Mobile Centrino, Dothan, Sonoma Cpu (Centrino : Mobile cpu, wireless lan ve 855 PM chipset birlikteliği)
    6) Çift çekirdekli (Dual core) Cpu
    Yukarıdaki işlemcileri birbirlerinden farklı kılan özellikler; çalışma hızları, veriyolu hızları, ön bellek (cache) boyutları ve ebatları olarak özetlenebilir.
    NOTEBOOK FAN / SOĞUTUCU ( SOĞUTMA SİSTEMİ / COOLER ) HAKKINDA GENEL BİLGİLER
    Fanlar, soğutucular, ısı boruları ve fan kontrol devresinden oluşan sistem notebook soğutma sistemi olarak adlandırılır. Cpu veya chiplerin ısısı belirli bir seviyeye ulaştığında anakart üzerindeki ısı sensörü fan kontrol devresini tetikler ve fan/fanlar dönmeye başlar. Isı belirli bir seviyenin altında düştüğünde ise fan/fanlar durur. Böylece hem enerji tasarrufu sağlanmış olur (batarya ömrü uzar) hem de fanların dönerken oluşturduğu gürültü asgariye indirilmiş olur.
    Fan kontrol devresi : Isı sensöründen aldığı verilere göre fanı kontrol eder. Notebook fanı hiç dönmüyorsa, sürekli dönüyorsa ya da dengesiz hareket ediyorsa bu devrenin arızalanmış olması muhtemeldir. Kontrol devresi arızalarında tamir imkanı olmadığında fana doğrudan besleme voltajı bağlanarak sürekli çalışır hale getirmek en bilinen yöntemdir. Bu yöntemin dezavantajı enerji tasarruf imkanının ortadan kalkması ve fan dönme sesinin sürekli duyulacak olmasıdır. Avantajı ise soğutmanın sürekli olması ve işlemci ya da chiplere ısıdan dolayı zarar gelmesi riskinin en aza inmesidir.
    Soğutucu : Isınma potansiyeli yüksek chiplerin üzerinde bulunan (özellikle cpu), chipe ısı iletici özel kremler vasıtasıyla üst yüzeyden sağlam bir şekilde temas eden, fanı kuşatan, kasanın hava boşluklarına yakın pozisyonda bulunan ve ısıyı üzerinde toplayan aparattır. İçerisinde sıcak havanın ilerleyebileceği kanallar bulunur. Isı iletiminine uygun yapısı itibariyle, ısınan chipten ısıyı üzerine çeker ve fan vasıtasıyla dışarıya atar. Soğutucu kanalları içerisinde zamanla toz birikintileri oluşur ve ısı iletiminde problemler meydana gelir. Bu sebeple belirli periyotlarla soğutucu bakımı yaptırmak yerinde olacaktır.
    Isı borusu : Soğutucuya her iki uç kısmından temas eden ve kuşatan, içerisinde ısı iletmeyi kolaylaştırıcı özel bir gaz bulunan, genellikle bakırdan imal edilen aparattır. Soğutucuya yapışık halde birden fazla bulunabilirler. Isının bir uçtan diğer uca soğutucu üzerinde homojen dağılımını kolaylaştırıcı rol oynarlar. İçlerinde bulunan gazın özelliğini yitirmesi durumunda ısı iletimi sekteye uğrar ve notebook aşırı derecede ısınabilir.
    Fan : Soğutucu gövdesi içerisinde bulunur. Bazen gövdeye sabitlenmiş halde, bazen de gövdeden ayrılabilir halde olabilir. Merkezinde bulunan motor vasıtasıyla dönerek soğutucuda biriken ısıyı havalandırma boşluklarından notebook kasasının dışına atar. Motorun arızalanması, fan plastiklerinin kırılması ve dönme esnasında aşırı gürültü yapması en sık rastlanan arızalardır. Fan plastiklerinin arasına sıkışan toz birikintileri fanın dönmesini güçleştireceği gibi ısının dışarıya atılmasına da mani olur. Bu sebeple belirli periyotlarla fan bakımı yaptırmak yerinde olacaktır.
    Bazı notebooklarda cpu fanı dışında kasa içerisinde belirli bölgelerde de fanlar bulunabilir. Yukarıda belirtilen husular bu fanlar için de geçerlidir.
    Listelerimizdeki fanlar aksi belirtilmedikçe soğutucu ile birlikte verilmektedir. Bu sebeple notebook marka/model bazında arama yapmak daha uygun olacaktır. Takım halinde satılan fan setlerindeki fanlar tek olarak satılmamaktadır.
    NOTEBOOK HDD ( HARD DİSK / SABİT DİSK ) HAKKINDA GENEL BİLGİLER
    2.5inch notebook hdd (Hard Disk Driver) IDE ve SATA olmak üzere iki çeşittir. Centrino ve daha düşük işlemci kullanan notebooklar IDE, Centrino ve üzeri işlemci kullanan notebookların bir kısmında ise SATA hdd kullanılmaktadır. Her notebook her kapasitedeki hdd yi desteklemez. Aşağıdaki ölçüler yaklaşık ve en sık karşılaşılan durumlara istinaden belirlenmiştir:
    1) P1 ve MMX notebooklar, max. 6Gb-10Gb civarı hddyi desteklerler
    2) P2 notebooklar max. 12Gb-20Gb civarı hddyi desteklerler
    3) P3 notebooklar max. 40Gb-60Gb civarı hddyi desteklerler
    4) P4 ve Centino notebooklar ise daha yüksek kapasiteleri desteklerler
    Bir notebookun maksimum kaç Gb hddyi desteklediğini öğrenmenin en sağlıklı yolu, üretici bilgilerine başvurmak veya bu imkan yoksa deneme-yanılma yöntemini kullanmaktır.
    Notebook hddleri ile ilgili şu hususlara dikkat ediniz:
    1) Mutlaka düzenli aralıklarla yedek alınız. İşletim sistemi kurmadan önce hddyi en az iki parçaya bölüp datalarınızı ikinci parçada muhafaza ediniz. Hddler her an arıza yapabilirler veya işletim sisteminiz her an bozulabilir ve bilgilerinizi geri kazanmak mümkün olmayabilir veya çok pahalıya malolabilir!
    2) Hddden anormal sesler veya bariz tıkırtı sesleri geliyorsa acilen yedek alıp hddyi değiştiriniz.
    3) Arızalı bir hdd; notebookun aniden kapanmasına, hiç çalışmamasına, aşırı yavaş çalışmasına, işletim sisteminin sürekli bozulmasına, işletim sisteminin yüklenememesine, işletim sisteminin dengesiz çalışmasına veya mavi ekran problemlerine sebep olabilir. Belirli periyotlarla hddnizin bakımını ve kontrollerini yapınız. Arıza belirtileri görürseniz hddyi acilen değiştiriniz.
    4) Hddyi sarsmayınız, dış darbelere, sıvı temasına ve aşırı ısıya maruz kalmasına engel olunuz.
    5) (Bilgisayar firmaları için) teknik servislerinizde mutlaka en az bir adet notebook hdd/ide çevirici bulundurunuz. Notebook hddlerini pcye bağlayıp test etmekte ve yedek alma/geri yüklemelerde çok işinize yarayacaktır.
    6) 2.el notebook hdd alacaksanız mutlaka format/fdisk testleri uygulayıp işletim sistemi yükleyerek çalışmasını kontrol ediniz. Bazı hddlerde gizlenmiş/saklanmış bad sectorler veya yazılım kullanılarak yapılmış tamirler bulunabilir!
    7) Notebookunuz hddyi algılamıyorsa hemen yeni bir hdd almayınız. Öncelikle notebook anakartının sağlam olup olmadığını, bios ayarlarının düzgün olduğunu kontrol ediniz.
    Satmakta olduğumuz 2.el hddler yukarıda belirtilen hususlar çerçevesinde test edilmiştir. Satın aldıktan sonra yine de kendi testlerinizi uygulayınız ve sağlamlığından emin olunuz. 2.el hddlerde garanti süresi 7 gündür!
    NOTEBOOK ALT KASA ( BOTTOM CASE / CHASSIS ) HAKKINDA GENEL BİLGİLER
    Alt kasa, notebook tabanını oluşturan ve iç donanımı, özellikle anakartı muhafaza eden komponenttir. Dış darbeler sonucu kırılma, üst kasa ve lcd cover bağlantı noktalarında zamanla oluşan yıpranmalar sonucu iç kısımlarda kırılma, dış yüzeyde aşınma ve yıpranma gibi sebeplerle değiştirilmeleri gerekebilir. Mekanik olarak sağlıklı olmayan bir alt kasa, notebook anakartında zamanla veriyollarında oluşabilecek çatlaklar veya bga chip problemlerine neden olabilir!
    NOTEBOOK ÜST KASA ( TOP CASE / UPPER CPU COVER ) HAKKINDA GENEL BİLGİLER
    Üst kasa, alt kasanın üzerini kapatan ve klavye, touchpad, speaker gibi donanımları muhafaza eden komponenttir. Dış darbeler sonucu kırılma, alt kasa ve lcd cover bağlantı noktalarında zamanla oluşan yıpranmalar sonucu iç kısımlarda kırılma, touchpad arızaları, speaker arızaları, dış yüzeyde aşınma ve yıpranma gibi sebeplerle değiştirilmeleri gerekebilir. Mekanik olarak sağlıklı olmayan bir üst kasa, notebook anakartında zamanla veriyollarında oluşabilecek çatlaklar veya bga chip problemlerine neden olabilir!
    Bazı modellerde touchpad/mouse ünitesi, speaker veya switch panel gibi donanımlar üst kasaya sabitlenmiş olabilir. Bu gibi durumlar ürün açıklaması bölümünde belirtilmiştir.
    NOTEBOOK KLAVYE ( KEYBOARD / TUŞ TAKIMI )HAKKINDA GENEL BİLGİLER
    Aradığınız klavyeyi bulmak için notebook marka/model veya klavyenin arkasında yazan üretici ürün kodu üzerinden sitemizde arama yapınız. Birçok farklı notebook aynı klavyeyi kullanıyor olabilir. Bu sebeple klavyeler için belirleyici özellikleri bilmekte fayda var. Bir notebook klavyesi için belirleyici özellikler şunlardır:
    1) Kullanıldığı notebookun marka ve modeli
    2) Üretici ürün kodu veya kodları
    3) Fiziksel ebatları
    4) Data giriş film kablosunun pozisyonu ve şekli
    NOTEBOOK LCD CABLE ( LCD KABLOSU / EKRAN KABLOSU / EKRAN FİLMİ / LCD RIBBON / LCD HARNESS ) HAKKINDA GENEL BİLGİLER
    Lcd cable, lcd ile anakart ve bazen de inverter arasındaki irtibatı sağlayan koaksiyel, flex veya şerit film şeklindeki kablodur. Anakart, lcd veya inverter giriş soketlerindeki kopukluklar veya hassas oldukları bölgelerin lcd açma-kapama hareketi veya dış etkenler sebebiyle yırtılması ve iletken hatların kopması neticesinde değiştirilmeleri gerekir.
    Notebook çalışıyor, harici monitöre düzgün görüntü verebiliyor ancak lcdye görüntü hiç gelmiyorsa,
    Ekran görüntüsünde yatay, dikey veya bölgesel bozulmalar var ise,
    Ekran görüntüsü lcd cover hareketleri ile bozuluyor, gidip geliyor ise..
    Muhtemelen lcd cable problemi var demektir.
    Yapısı itibari ile; hem anakart, hem lcd ve hem de inverter ile bağlantılı olduğundan, lcd cableda oluşacak problemler görüntü bozukluklarından notebookun çalışmamasına kadar varan geniş bir yelpazede tezahürler gösterebilir.
    Lcd cable için belirleyici özellikler şunlardır:
    1) Kullanıldığı notebookun marka/modeli
    2) Üretici ürün kodu
    3) Kullanıldığı notebookun ekran boyutu (14.1 inch, 15 inch vs)
    4) Lcdye bağlandığı soketin pin sayısı (20 pin, 30 pin vs)
    5) Kullanıldığı notebookun ekran çözünürlüğü (Xga, Sxga vs)
    6) Ebatları ve fiziksel özellikleri (çoklu hat, flex vs). Bu özellikler kablonun lcd ile anakart arasında monte edildiği hat/ayrıntılar ve montaj şekli ile alakalıdır.
    Aradığınız lcd cableyi listelerimizde bulmak için notebook marka/model veya daha sağlıklı olan üretici ürün kodu (genellikle lcd cable üzerinde yazılı olur) üzerinden sitemizde arama yapınız.
    NOTEBOOK LCD COVER ( LCD KAPAĞI / LCD ÇERÇEVESİ / EKRAN KAPAĞI / EKRAN ÇERÇEVESİ ) HAKKINDA GENEL BİLGİLER

    Lcd cover notebook ekranını (lcd) muhafaza eden kapaklardır. Arka kapak ve ön çerçeveden oluşur. Bazı modellerde lcd sabitleyici metal aksam veya menteşeler de lcd covera sabitlenmiş olabilir. Lcd cover değişimini gerektiren durumlar şunlardır:
    1) Açma-kapama hareketleri veya dış darbe sonucu arka kapakta veya ön çerçevede oluşan yıpranma, çizik, kırık ve çatlaklar.
    2) Arka kapak içerisinde bulunan ve ön çerçeveyi sabitlemeye yarayan vida yataklarında yine aynı sebeplerle oluşan kırık ve çatlaklar.
    3) Estetik sorunlar.
    Aradığınız lcd coverı listelerimizde bulmak için notebook marka/modeli üzerinden arama yapabilirsiniz.

    NOTEBOOK LCD ( EKRAN / LCD EKRAN / MONİTÖR ) HAKKINDA GENEL BİLGİLER

    Notebook lcd (Liquid Crystal Display) çeşitleri oldukça fazladır. Belirleyici özellikler şunlardır:
    1) Ekran boyutu : Aktif ekranın köşeden köşeye uzunluğu ile inch olarak ifade edilir; 13.3 inch, 14.1 inch, 15 inch vs
    1 inch = 2.54 cm = 96 piksel

    2) Ekran çözünürlüğü : Svga, Xga, Sxga, Wxga vs. Bkz: Ekran Çözünürlük Tablosu
    3) Ekran tipi : Monochrome (siyah-beyaz), Dstn (pasif), Tft (aktif), Glare (parlak), Widescreen (geniş ekran) vs
    4) Ekran data giriş pin sayısı : 14pin, 20 pin, dar 20 pin, 30 pin vs. Farklı data giriş pin sayısına sahip ekranlar, pin dönüşümü ile birbirlerinin yerine kullanılabilirler ancak bu yöntem oldukça zahmetlidir ve lcd modeline göre tasarım gerektirir. Başka hiçbir alternatifin olmadığı durumlarda zahmet ve maliyeti karşılandığında bu işlem firmamızda gerçekleştirilir.
    5) Ekran data giriş pin pozisyonu (orta yatay, sağ üst dikey, sağ orta yatay, vs). Data giriş pin pozisyonu genellikle görsel olarak anlaşılır, bu pozisyonu ifade edecek bir terminolojinin varlığından henüz haberdar değiliz. Bazı durumlarda lcd cable adaptasyonu yapılarak farklı tipteki ekranlar birbirlerinin yerine kullanılabilir.
    6) Ekranın fiziksel ebatları veya aktif ekranı çevreleyen metal çerçeve ebatları
    Lcd değişimini gerektiren durumlar şunlardır:
    1) Lcd üzerinde dış darbe sonucu oluşan çizik, kırık ve çatlaklar.
    2) Lcd üzerinde rahatsız edici sayıda ölü piksel oluşması.
    3) Lcd üzerinde yatay veya dikey bir ya da birden fazla ölü satır/sütunların (çizgiler) oluşması.
    4) Lcd üzerinde klavye veya mouse tuşlarının yukarıya doğru çıkması ile zamanla oluşan normalden parlak bölgelerin bulunması.
    5) Lcdye görüntü gelmemesi (anakart ve lcd cable sağlam olmak kaydıyla).
    6) Sıvı teması sonucu lcd yüzeyinde veya lcdnin arkasındaki yansıtıcı yüzeyde lekeler oluşması.
    Dikkat ! : Lcdye ışık gelmemesi veya görüntünün arka planda çok silik olarak görünmesi, kati bir şekilde ekran değişimi sebebi değildir. Anakart, inverter, floresan, lcd cable ve inverter cable problemleri olabilir. Floresan arızalı ise daha düşük maliyetlerle değiştirilebilir. Ekranınızı ziyan etmeyiniz!
    ÖNEMLİ! : Aradığınız lcdyi listelerimizde bulmak için mutlaka lcd kodu ile arama yapmanız gerekmektedir. Notebook marka ve modeli, kullandığı lcdnin kodunu bilmek açısından kesin bir bilgi ifade etmemektedir. Bu sebeple -her ne kadar bazı notebook modellerinin hangi tip ve modelde ekran kullandığını önceki tecrübelerimiz ile biliyor olsak da- ekran temin etmek istediğiniz notebookun marka ve modelinden ziyade, içerisindeki mevcut kırık/arızalı lcdnin kodu önemlidir. Aynı marka ve model notebookların içerisinden bile farklı kod ve özelliklerde ekranlar çıkabilmektedir.
    Lcd kodu genellikle lcdnin boyutunu da içeren bir koddur. Örneğin lcd 15 inch ise lcd kodunun içerisinde genellikle 150 rakamı, 14.1 inch ise 141 rakamı, 13.3 inch ise 133 rakamı geçer (HSD150PX14-A, UB141X01, LP133X01 vs). Bazı lcdlerde lcd kodu bu şekilde olmayabilir (ITXG76, QD15TL07 vs), bu tür lcdlerde ekranın arkasında yazan, üretici ürün kodu olması muhtemel ibareleri kullanarak sitemizde arama yapabilirsiniz. Notebookunuza özellikle içerisinden çıkan lcd ile aynı kodu taşıyan bir lcd monte etmek zorunluluğu yoktur; veritabanımızda bulunan ve sürekli güncellenen çapraz uyumluluk bilgilerinden faydalanılarak farklı kodlu bir lcd de kullanılabilir ve sorunsuz bir şekilde aynı işi görür.
    Lcd kodunu bulabilmek için önce lcdyi çerçevesinden söküp çıkarmak gerekir. Bu işlemi firmamızda ücretsiz yaptırabilir ve notebookun içerisinden çıkacak lcdnin üretici koduna göre fiyat ve stok bilgisi alabilirsiniz.
    DİKKAT! : Lcdler oldukça hassas komponentler olduklarından; tutarken, taşırken ve monte ederken özen gösterilmesi gerekmektedir. Özellikle arka yüzey kenarlarındaki hassas film tabakalara dokunmak ekranda dikey veya yatay çizgilerin oluşmasına sebep olabilir!
    EKRAN ÇÖZÜNÜRLÜK TABLOSU

    VGA
    640 x 480
    SVGA
    800 x 600
    XGA
    1024 x 768
    QVGA
    1280 x 960
    SXGA
    1280 x 1024
    SXGA+
    1400 x 1050
    UXGA
    1600 x 1200
    QXGA
    2048 x 1536
    QSXGA
    2560 x 2048
    QSXGA+
    2800 x 2100
    QUXGA
    3200 x 2400
    WXGA
    1280 x 800
    WSXGA
    1600 x 900
    WSXGA
    1600 x 1024
    WSXGA+
    1680 x 1050
    WUXGA
    1920 x 1200

    NOTEBOOK LCD FLORESAN HAKKINDA GENEL BİLGİLER
    Floresan genellikle lcdnin içerisinde alt tabanı boydan boya kuşatacak şekilde yatay olarak hassas pozisyonlanmış komponenttir. Inverterden gelen yüksek besleme gerilimi ile ışıyarak ekran aydınlatmasını sağlar. Çok ince ve hassas yapısı nedeniyle lcd ya da lcd coverın maruz kalabileceği dış darbelerde veya dengesiz ekran açma-kapama hareketlerinde kolayca kırılabilir. Inverterle bağlantısını sağlayan kablolar da ekran açma-kapama hareketleri ya da dış darbe sonucunda kopabilir, kısa devre yapabilirler. Floresanda ya da inverter bağlantı kablolarında oluşabilecek problemler, inverter ve anakarta da zarar verebilir. Floresanların belirli bir kullanım ömürleri vardır. Ekran ışığında zamanla oluşmaya başlayan hakim kırmızı renk bunun belirtisidir.
    Floresan kırıldığında ya da arızalandığında lcdyi komple değiştirmek yüksek maliyetli bir çözümdür. Kırık ya da bozuk floresanı değiştirmek bizce daha mantıklıdır. Floresan değişimi sonucunda oluşabilecek en büyük risk, ancak orijinal üretim aşamasında uygulanabilen hassas pozisyonlamanın manuel floresan montajında gerçekleştirilememesidir. Bu durumda lcdnin taban bölümünde yatay olarak ışık dengesizlikleri oluşabilir. Bu mutlak bir sonuç değildir ancak floresanı sonradan değiştirilmiş bir lcd ile orijinalliği bozulmamış bir lcd arasında dikkatli gözlerden kaçmayacak ışık dağılım durumu olacaktır. Yine de lcd değişimine başvurmadan önce floresan değiştirmek bizce makul bir çözümdür.
    Dikkat!
    Çoğu kullanıcı, lcd ışığı yanmadığında (ekran görüntüsü silik olduğunda) hemen problemin floresanda olduğunu düşünerek floresan değişimine başvurur. Bu şekilde belki de sağlam floresanı değiştirerek lcdnin orijinalliğini de bozmuş olurlar, ayrıca satın aldıkları floresana ödedikleri para da boşa gider. Bir de çok dikkatli olunması gereken floresan değişimi esnasında yeni floresanı kırıp ikincisini satın alanlar da olmaktadır. Oysa lcd ışığı yanmadığında floresandan önce; anakart, inverter, lcd cable, inverter cable, floresan cable gibi başka şüpheliler vardır. Kırılma olmadığı sürece floresan arızaları sanıldığı kadar yoğun değildir.
    Listelerimizdeki floresanlar, kullanıldıkları lcdnin boyutuna göre tasnif edilmiştir (13.3 inch, 14.1 inch, 16.1 inch vs). Ürün aramalarınızda bu hususu dikkate alınız.
    NOTEBOOK LCD INVERTER ( İNVERTÖR / FLORESAN BESLEMESİ ) HAKKINDA GENEL BİLGİLER
    Inverter; anakarttan aldığı besleme gerilimini lcd içerisindeki floresanın ışıyabileceği yüksek voltaj seviyesine yükselten ve anakarttan aldığı komutlara göre lcd ışığının açma-kapama ve ışık şiddeti, uyku modu gibi özelliklerini düzenleyen, lcd cover içerisinde genellikle lcdnin alt kısmına yatay döşenmiş pozisyonda bulunan elektronik devredir.
    Lcd ışığı yanmadığında, ekran görüntüsünün çok silik olduğu durumlarda veya ekran ışığının titreme yaptığı durumlarda floresanla birlikte genellikle ilk şüphelenilen komponenttir. Inverter arızalandığında floresanın yanmamasından, notebookun çalışmamasına kadar varan geniş bir alanda arıza belirtileri görülebilir. Inverterin arızalanma sebepleri;
    1) Ac adaptör problemleri; adaptörden gelen dengesiz bir voltaj inverteri yakabilir,
    2) Anakart problemleri; anakarttan gelen voltajlardaki dengesizlikler inverteri yakabilir,
    3) Floresan problemleri; floresan uçlarındaki kısa devreler veya floresan arızaları hem inverteri hem de anakartı bozabilir,
    4) Lcd cable/inverter cable problemleri; kablo uçlarındaki kısa devreler inverteri yakabilir,
    5) Tamamıyla elektronik devre elemanlarının kullanım ömürleri ile alakalı olabilir; örneğin inverter üzerindeki yüksek gerilim trafosunun ömrü dolduğunda, notebook bir süre çalışıp trafo ısındıktan sonra ekran ışığında titreme olabilmesi gibi..
    Birçok marka/model notebook aynı inverteri kullanabilir. Ayırt edici özellikler;
    1) Kullanıldığı notebookun marka/modeli,
    2) Üretici ürün kodları,
    3) Inverterin çıkış gücü veya kaç inch floresanı süreceği,
    4) Anakart bağlantı soketindeki pin sayısı ve pin (voltaj-data) dizilişi,
    5) Ebatları ve fiziksel özellikleri olarak belirtilebilir.
    !!! : Floresan çıkış soketi genellikle standarttır ancak farklı olması (özellikle Toshiba marka notebooklarda olur) çok önemli bir problem teşkil etmez, kolayca adaptasyon yapılabilir.
    Dikkat! : Notebookunuzdaki arıza belirtileri inverteri işaret ediyorsa; devre hakkında yeterli bilgi ve tecrübeniz olmadan kesinlikle inverteri tamir etmeye, trafosunu veya elektronik devre elemanlarını değiştirmeye çalışmayınız. En küçük bir hata, anakartın yanmasına veya daha büyük problemlere neden olabilir!
    Listelerimizde aradığınız inverteri bulabilmek için genellikle notebook marka/modeli kullanılsa da, aradığınız ürünü bulamadığınız durumlarda inverter üzerinde yazan kodları (birden fazla olabilir, noktasına virgülüne dikkat edilmelidir) kullanarak da sitemizde arama yapabilirsiniz.
    Önemli! : Aradığınız inverteri listelerimizde bulamadığınız hallerde, notebooku servisimize gönderdiğiniz takdirde bazı detay/kullanım özelliklerinden fedakarlık yapılarak (ışık şiddeti ayarı, var ise ledler vs) benzer yapıda başka bir inverter notebookunuza adapte edilebilir ve ekran aydınlatması sorunsuz gerçekleştirilebilir.
    NOTEBOOK LCD INVERTER CABLE ( İNVERTÖR KABLOSU / INVERTER KABLOSU ) HAKKINDA GENEL BİLGİLER
    Inverter cable genel olarak; lcd, inverter ve anakart arasındaki bağlantıyı sağlar. İçerisindeki hatlardan besleme gerilimleri (voltaj) ve veri taşır. Bazı notebook modellerine lcd cable ile tümleşik olabilir bu sebeple ayrıca bir parça olarak bulunmayabilir.
    Lcd ışığı yanmadığında, ekran görüntüsünün çok silik olduğu durumlarda veya ekran ışığının titreme yaptığı durumlarda potansiyel arıza sebebi olabilir. Genellikle içerisindeki hatların mekanik hareketler veya kaza sonucu kopması şeklinde arızalanır.
    NOTEBOOK LCD MENTEŞE ( HINGE ) HAKKINDA GENEL BİLGİLER
    Lcd menteşeler, alt kasa, lcd ve lcd coverla bağlantılı olan ve lcd coverin açma-kapama hareketini yapabilmesini sağlayan parçalardır. Genellikle kırılma veya gevşeme şeklinde arızalanırlar. Menteşelerde problem olduğunda lcd cover dik ya da belirli açılarda duramaz veya menteşelerde boşluk olur ve coverin istenen açıda sabitlenmesi zorlaşır.
    Menteşelerin cover ve lcd ile bağlantısı, lcd tutucu metal aparatlarla sağlanır ve genellikle menteşeler kırıldığında bu tutucular da zarar görür. Listelerimizdeki menteşeler aksi belirtilmedikçe lcd tutucu metal aparatlarla birlikte, sağ ve sol takım olarak verilmektedir. Bazı modellerde menteşe kapakları da bu setin içerisinde bulunabilir. Lcd menteşeleri kullanılan lcdnin boyutuna göre aynı marka/model notebook için farklılıklar gösterebilir. Dolayısıyla listelerimizde arama yaparken lcd boyutunu da dikkate alınız.
    NOTEBOOK POWER JACK ( DC JACK / JAK / SOKET / GİRİŞ / ADAPTÖR GİRİŞİ / ŞARJ GİRİŞİ ) HAKKINDA GENEL BİLGİLER
    Jacklar herhangi bir aktif elektronik devre içermeyen veya bir board üzerinde bulunmayan, tamamen mekanik ve bağlantı ile ilgili özelliklerinden faydalanmak amacıyla kullanılan giriş/çıkış birimleridir. Genellikle fiziksel hasarlar veya iletim problemleri sebebiyle değiştirilmeleri gerebilir.
    Anakart power jack problemleri notebooklarda en sık karşılaşılan problemlerdir. Çeşitli sebeplerle kırılan, deforme olan ya da arızalanan power jackların yerine uygun olmayan, zorlama jackların monte edilmesi ya da arızalı jackın amatör yöntemlerle tamir edilmesi anakartta daha büyük hasarlara neden olabilmektedir. Bu gibi durumların oluşmaması için orijinal power jack kullanılmasını tavsiye ederiz. Her marka ve model notebook için Dc Power Jack ürünleri stoklarımızda mevcuttur..
    NOTEBOOK RAM ( SODIMM / BELLEK / HAFIZA / MEMORY ) HAKKINDA GENEL BİLGİLER
    Notebook ram çeşitleri:
    1) Edo ram : 486, P1, MMX ve bazı P2 notebooklar Edo ram kullanırlar. 4Mb, 8Mb, 16Mb, 32Mb ve 64Mb kapasitelerde, oldukça çeşitli ebat ve pin yapılarında üretilmişlerdir. Kullanılan notebookun marka ve modeline göre değişkenlik gösterebilirler ve belirli bir standartları yoktur.
    2) Sdram : P2, Celeron, P3 ve bazı P4 notebooklar Sdram kullanırlar. 32Mb, 64Mb, 128Mb, 256Mb ve 512Mb kapasitelerde, 66Mhz (PC66), 100Mhz (PC100) ve 133Mhz (PC133) olarak üretilmişlerdir. Sdramlerde 144 adet pin mevcuttur. Çentik kısmı ortaya yakındır.
    3) Ddr ram : Bazı P3 notebooklar, P4 ve Centrino notebookların bir kısmı Ddr ram kullanırlar. 128Mb, 256Mb, 512Mb ve 1Gb kapasitelerde, 266Mhz (PC2100), 333Mhz (PC2700) ve 400Mhz (PC3200) olarak üretilmişlerdir. Ddr ramlerde 200 adet pin mevcuttur. Çentik kısmı kenara yakındır.
    4) Ddr2 ram : Bazı Centrino notebooklar Ddr2 ram kullanırlar. 256Mb, 512Mb ve 1Gb kapasitelerde, 400Mhz (PC2-3200), 533Mhz (PC2-4200) ve 667Mhz (PC2-5300) olarak üretilmişlerdir. Ddr2 ramlerde 200 adet pin mevcuttur. Çentik kısmı kenara yakın ancak Ddr ramden farklı pozisyondadır.
    Bir notebookun maksimum kaç mb ram desteklediğini öğrenmenin en iyi yolu üretici verilerinden faydalanmaktır. Bu imkan yok ise deneme-yanılma yöntemini kullanmak mantıklıdır. Ram upgrade edilecek ise öncelikle şu hususlara dikkat edilmelidir:
    1) Notebookta mevcut onboard ram var mı? Bazı notebooklarda anakart üzerinde sabit (onboard) ram olabilir. Toplam bellek kapasitesi ifade edilirken bu ramin boyutu da toplama eklenir.
    2) Notebookta kaç adet ram yuvası (slot) mevcut? Bazı notebooklarda ram slotu sayısı bir adet, çoğunlukla bazı notebooklarda ise ram slotu 2 adettir. Ram slotları genellikle notebookun altında bulunur ve kolayca erişilebilecek şekilde vidalı bir kapak ile muhafaza edilirler. Bazı notebooklarda ram slotları klavyenin altında veya anakartın farklı bölgelerinde bulunabilir.
    3) Her bir ram slotu kaç mb ram desteğine sahip?
    4) Mevcut kullanılan toplam ram kapasitesi ne kadar?
    5) Boş slot var mı, yoksa her iki ram slotu da dolu mu?
    6) Mevcut rami/ramleri atıl duruma düşürmeden ram upgradei yapılabilir mi?
    7) Notebook hangi tip ram kullanıyor?
    8) Mevcut ramler kaç Mhz ve notebook tek slotta kaç Mhz ram desteğine sahip?
    Bu konular netleştirildikten sonra sağlıklı bir şekilde, hataya düşmeden ve israf etmeden ram upgradei yapılabilir.
    Dikkat !
    a) Bazı MMX ve P2 notebooklar 66Mhz Sdram kullanırlar ve 100Mhz Sdram kullanıldığında çalışmazlar. Ancak 100Mhz Sdram ile çalışan bir notebook 66Mhz Sdram ile de çalışabilir.
    b) P2 notebooklar ve işlemcisi P3-700Mhz veya Celeron 700Mhz nin altındaki notebooklar genellikle 133Mhz Sdram ile çalışmazlar veya monte edilen 133Mhz ramin yarısını algılarlar. Bu notebooklar 100Mhz Sdram ile çalışırlar. Tek slotta 256Mb ram destekleri var ise, monte edilecek 256Mb ramin 16 chip olması gerekir. 256Mb 100Mhz 8 chip ram kullanıldığında 128Mb olarak algılarlar veya hiç çalışmazlar. Ancak tek slotta 64Mb veya 128Mb ram ilave edilecekse 4/8 chip olmasında bir sakınca yoktur.
    c) P3-700 veya Celeron 700Mhz nin üzerinde işlemcisi olan notebooklar genellikle 133Mhz Sdram kullanırlar ve 100Mhz Sdram monte edildiğinde çalışmayabilirler.
    d) Ddr ve Ddr2 ram kullanan notebooklarda mevcut ram kaç Mhz ise upgrade için kullanılacak ramlerin de aynı Mhz olması en sağlıklı yoldur.
    e) Ddr ve Ddr2 ramler birbirlerinin yerine kullanılamazlar. Pin yapıları birbirine benzese de çentikleri farklı yerlerdedir. Benzerlikten dolayı zorlayarak slota monte edilen yanlış ram; ram, ram slotu ve anakartın yanmasına yol açabilir!
    f) Ram montajı esnasında slota zarar vermemeye dikkat ediniz. Ram slotları notebookların en zayıf olduğu bölgelerdendir. Tırnak yapısı ve hassas bağlantı noktaları sebebiyle ram monte ederken slota aşırı baskı uygulamayınız. Notebookun açılış yapamaması, rami algılayamama, mavi ekran hataları gibi problemlere yol açabilir!
    NOTEBOOK VIDEO BOARD ( EKRAN KARTI / VGA / GRAFİK KARTI ) HAKKINDA GENEL BİLGİLER
    Video boardlar notebook lcdsine gönderilecek datayı düzenleyen, yöneten birimlerdir. Anakart üzerine soket bağlantısı ile monte edilmiş, sökülüp takılabilen şekilde bulunurlar ve genellikle vga chip ve vramleri (Video Ram) de üzerlerinde barındırırlar. Birçok notebookta video birimi modül şeklinde değil, anakart üzerinde sabit halde bulunur.
    Ekran görüntüsünde bozulmalar, notebookun açılış yapamaması, bazen açılıp bazen açılmaması, mavi ekran problemleri gibi arızalarda video board tamiri veya değişikliği gündeme gelebilir.

OFFİCE MARKET olarak profesyonel anlamda laptop tamiri ve yedek parça satışı yapmaktayız.
Türkiye genelinde bilgisayar firmalarına ve web sitemiz üzerinden bize ulaşan tüketiciye yönelik hizmet vermekteyiz.
İstanbul için ise günlük servis aracı çıkartmaktayız, direk olarak adresten alım yapmaktayız, arıza durumuna göre adreste onarım veya parça değişimi hizmeti de sunmaktayız.
Yapılan laptop onarımı veya yedek parça satışı işleminden sonra cihazın hazır olması durumunda banka havalesi , kredi kartı ile ödeme tahsil edildikten sonra kargo çıkışı , ürün sevki yapılmaktadır.
Yapılan laptop tamiri OFFİCE MARKET garantisi altındadır.Satılan yedek parçalarımız ise ithalatçı firma garantisi altındadır.
Firma olarak vermiş olduğumuz hizmetin kalitesini artırmak için sizlerden gelen önerilere açığız.

Laptop Ekran Kartı Tamiri

Ekran kartları arızası tamiri veya değişimi mümkün sorunlar olduğundan , bu tarz bir durum ile karşı karşıya kalmanız halinde bakırköy laptop tamir servisimiz ile irtibata geçebilirsiniz.
Laptoplarda ekran kartı arızası genelde aşırı ısınmaktan kaynaklanmaktadır. Isınmanın kaynağı ise ya soğutucu fanların tıkalı olması, yada laptopların yatak, yastık ve kanepe gibi eşyaların üzerinde sıklıkla kullanılmasıdır. Laptop ekran kartı arızası ile karşı karşıya kalmamak için belirli periyotlarda laptoplarınızın soğutucu fanlarının bakımlarının yapılması gerekmektedir. Kullanım için sorun teşkil etmiyorsa laptop altı soğutucu fanlarında kullanılması tavsiye edilir
Laptop Ekran Tamiri – ( Laptop Ekran Değişimi )

Laptop ekranım kırıldı ne yapmalıyım ? Laptopumun ekranında görüntü çok silik , Laptop ekranımda renk bozukluğu var , Laptop ekranına sıvı döküldü ne yapmalıyım ?
Yukarıda sıraladığımız sorunlar birtanesi yada birkaçı ile karşı karşıya iseniz yapmanız gereken 0216 572 27 57 nolu telefondan bizimle iletişime geçmek ve adres kaydınızı bırakmak olacaktır eğer istanbul içinde iseniz laptopunuza uygun ekranı bakırköy laptop tamir ekibimiz adresinize getirerek adreste laptop ekran tamiri , laptop ekran değişimiyapmaktadır.
Eğer istanbul dışından bize ulaşıyor iseniz laptopunuzu paketlemiz dahilinde sözleşmeli kargo ile laptopunuzu adresinizden aldırıyoruz ve laptop ekran tamiri , laptop ekran değişimi yapıldıktan sonra tekrar adresinize kargoluyoruz.

Laptop Anakart Tamiri
Laptop Anakart’ları üzerlerindeki binlerce devreden oluşmaktadır ve bu devreleri tamamlayan mosfedler , çipsetler , besleme üniteleri ( max entegreleri) gibi elektronik parçalar bulunmaktadır.
Yüksek (dengesiz) voltaj , laptop anakartlarına sıvı teması , oksitlenme , dış etkenler ve darbeler , aşırı ısınma gibi etkenler ile laptoplarınız anakart arızası vermektedir.
Bir diğer arıza ise laptop şarj soketi arızasıdır. Bu arızanın %90 sebebi ise laptop şarja takılı iken yan çevirilmesi , darbe almasıdır.
Yukarıda belirttiğim arızalar ile karşılaşılması durumunda laptop tamiri bölümümüz ile irtibata geçerek arıza kaydı bırakmanız yeterli olacaktır.
Laptopunuz adresinizden alınarak laptop tamiri ustalarımız tarafından onarılacak ve en kısa sürede teslim edilecektir.
Laptop Menteşe ve Kasa Arızaları (Kırıkları) :
Deha Bilişim laptop servisi olarak laptoplarınızda meydana gelen kırılma ve çatlamaları firma bünyesinde onarıyor yada yedek parçalarımız arasında mevcut ise bire bir aynısı ile değiştiriyoruz deha laptop tamiri

BAKIRKÖY LAPTOP TAMİRİ VE BAKIMI

Laptop arızalarını 3 farklı bölüme ayırabiliriz. Elektronik, yazılımsal ve kasa sorunları. Laptoplarda elektronik aksam arızalarında genelde laptop anakartlarında meydana gelmektedir. Buda anakart üzerinde çip arızası, elektronik devre arızası veya soket arızası olabilir. Genellikle laptoplarda aşırı ısınmadan dolayı çip arızaları meydana gelmektedir.bu tarz arızalarda laptop profesyonel
laptop tamiri yapılmadan kurtarılamaz
Laptoplardaki bu aşırı ısınmayı önlemenin yöntemlerini deha notebook olarak kısaca şöyle sıralayabiliriz.
· Laptop kesinlikle halı, yatak, yastık veya koltuk gibi eşyaların üzerinde kullanmamak
· Laptop altına mutlaka laptop altı soğutucu kullanınız.
· Laptop ortalama 6 ayda bir iç bakımını mutlaka yaptırınız
Deha Notebook Keywords
Laptop Tamiri,laptop lcd ekran tamiri,Laptop Menteşe Tamiri, Laptop Klavye Değişimi,Laptop Bakımı,Laptop Temizliği ,
Laptop Fan Temizliği,Laptop Yedek Parça,Laptop Tamir Merkezi,Laptop Tamiri Yapan Firmalar,Laptop Tamircileri,Laptop Servisi
Laptop Tamircisi,Laptop Tamir,Compaq Laptop Tamiri,Sunny Laptop Tamiri ,